Wojnę z cholesterolem czas zacząć!

Jeśli czujecie, że kiedyś możecie mieć problem z tym, że Wasze serce nie wytrzyma, wysoki poziom cholesterolu doprowadzi do zawału to warto wiedzieć jakie można stosować działania, by jednak się w tym zakresie chronić. Należy sobie zdawać sprawę z tego, że są tak zwane statyny, leki, które mają chronić nasz organizm przez obniżenie cholesterolu.

W rzeczywistości jednak nie przynoszą efektów, a w praktyce mogą nawet źle wpływać na nasza pamięć, niszczyć nerki, wątrobę czy powodować przykre skurcze mięśni. Jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie to także podniesienie dobrego cholesterolu nie będzie wystarczającą dla nas opcją.

Świeże soki

Zawał nie jest takim wyrokiem przed którym nie da się uciec tak jak niektórzy chcą nam to wmówić. Okazuje się bowiem, że świeżo wyciskane soki są świetnym rozwiązaniem, które odpowiada za ochronę organizmu między innymi przed cukrzycą, udarem mózgu czy też wylewem. Badacze starają się podkreślać, że obecnie zamiast walczyć z cholesterolem zdecydowanie lepiej będzie dążyć do unikania poważnych i niebezpiecznych zakrzepów. Naukowcy dążą obecnie do tego, by wykazać, że spożywanie warzyw będzie dla nas korzystnym rozwiązaniem.

W latach 90-tych minionego wieku przeprowadzone zostały badania, w ramach których dowiedzieliśmy się, że część osób z ryzykiem zawału spożywała dietę przygotowywaną przez kardiologów, natomiast druga cześć została na diecie, w ramach której spożywali między innymi duże ilości warzyw i owoców. Okazało się, że ta właśnie dieta była najlepszym rozwiązaniem, ponieważ dzięki temu 70% mniejsze było ryzyko poważnych chorób.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Cenne tłuszcze

Wiele osób zastanawia się czy będzie można bez ograniczeń spożywać tłuszcze nienasycone. Nie można tego robić, ponieważ również, gdy chodzi o kwasy tłuszczowe będą się tam znajdować takie, które są odpowiednie dla nas. trzeba dostarczać do organizmu cenne tłuszcze, ale to również trzeba robić w racjonalny sposób.

Co powinniśmy spożywać?

Jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać powinien wybierać owoce i warzywa. Najlepsze są soki z warzyw, w tym również takich o liściastym charakterze, strączkowych czy bulw. I to właśnie tam znajdziemy najwięcej cennych wartości odżywczych między innymi cenne witaminy oraz minerały. Zaliczyć można do tego również witaminę C, która jest na pewno dla nas niezwykle istotna.

Wiele osób decyduje się na spożywanie kiełków i to również dobra opcja, na którą warto się zdecydować. Oleje również można spożywać, ale najlepiej, jeśli mamy gwarancję, że będą one własnoręcznie tłoczone, wtedy ich jakość będzie najlepsza. Jeśli spożywać chcemy tłuszcz z jedzenia należy postawić na ryby oraz tłuszcz gęsi, który nie staje się toksyczny przy wpływie temperatury.

Partner serwisu

 

Kontakt

kontakt@liwka.pl

Galeria