Wyciskarka KUVINGS , czy Sokowirówka?

W uzyskaniu jasnej odpowiedzi pomocne będzie tutaj sprawdzenie pewnego zestawiania, które przygotowaliśmy i widoczne jest obok. Trzeba jednak się zastanowić dlaczego przez lata funkcjonowały na rynku sokowirówki a obecnie zaczyna się coraz mocniej zwracać uwagę na wyciskarki.

Przede wszystkim chodzi o to, że coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że sok z sokowirówki jednak jakościowo jest słaby. Przede wszystkim dzieje się tak, że sokowirówka działa wykonując kilka lub kilkanaście tysięcy obrotów na minutę i tym samym może dojść do napowietrzenia soku oraz jego rozwarstwienia a to sprawi, że szybko będzie się utleniał. Oczywiście taka sytuacja doprowadza do niszczenia witamin. Podwyższona temperatura, która będzie związana z pracą sokowirówki sprawi, że sok będzie miał wyższą temperaturę a niestety wystarczy nieco ponad 40 stopni, by mieć już sok, w którym wiele cennych enzymów nie przetrwa. W efekcie produktem końcowym będzie taki sok, który niestety nie ma właściwości, na jakich będzie nam zależeć.

Jeśli zajrzy się w szczegółowe dane, które się do tego odnoszą będzie można bardzo szybko zobaczyć jak sytuacja wygląda i jak będzie dochodziło do przyswajania cennych składników. Okazuje się, że można z soku z wyciskarki przyswoić nawet pięć razy więcej witamin niż z soku pozyskiwanego w sokowirówce. Jeśli chodzi o te różnice, gdy chodzi o możliwości przyswajania to są one różne w zależności od tego o jakie witaminy chodzi. Jeśli jednak ogólnie spojrzy się na tą kwestię będzie można bardzo szybko zauważyć, że wyciskarki mają w tym zakresie sporą przewagę nad sokowirówkami i dlatego właśnie będzie warto się decydować na ich użytkowanie.

zalety wyciskarek Kuvings Dodatkowo można się zacząć zastanawiać również jak to się dzieje, że w owocu będzie mniej witaminy niż w przygotowywanym soku z tego samego owocu na wyciskarce. Mianowicie chodzi o to, że w przypadku przyswajania witamin z soku będzie to około 70% a z owoców czy warzyw w stałej formie tylko około 15% ponieważ część z tych cennych składników będzie zamknięta w błonniku i niestety nasz organizm nie będzie w stanie poradzić sobie z ich przyswojeniem. Dlatego właśnie trzeba pamiętać, że soki są lepsze niż spożywanie warzyw czy owoców. Jednocześnie będzie można właśnie z soków pozyskiwać dużo więcej cennych składników ponieważ przyswajamy je bardzo szybko już w ciągu kilkunastu minut, natomiast całe owoce trawi się kilka godzin. To oczywiście ogranicza zdecydowanie możliwość skutecznego wykorzystania cennych składników odżywczych.

Partner serwisu

 

Kontakt

kontakt@liwka.pl

Galeria